Videnskab
 science >> Videnskab >  >> Natur

Karakteristik af en zebra

De fleste mennesker kan genkende en zebra med et overblik; De særprægede sorte striber på en hestlignende ramme er ofte synonymt med forestillede visioner af en afrikansk safari. Detaljer om zebra, herunder dens fysiske egenskaber og besætning adfærd, er mindre kendt. Det kan komme som en overraskelse for nogle, for eksempel, at en zebra, Grevys, er truet på grund af tabet af dets levested til landbruget.

Species

Der er tre arter af zebra i Afrika. Den mest folkerige er sletterne, eller Burchell sebra. De to andre arter er Grevy's, der er opkaldt til en fransk præsident fra 1880'erne, der modtog en af ​​zebras som gave og bjergsebra. Grevys zebra konkurrerer nu med husdyr til vandressourcer, da landbrugsjord har overtaget meget af sit naturlige habitat. Ifølge African Wildlife Foundation er Grevys zebraer nu omkring 2.500; for et par årtier siden eksisterede 15.000 af dem.

Befolkningsplacering

Burchells zebraer beboer savanner i Østafrika i forskellige landskaber fra græsarealer til skovområder. Grevys findes for det meste kun nu i det nordlige Kenya. Bjerget zebra bor i det sydlige og sydvestlige Afrika.

Fysiske egenskaber og levetid

Zebraer er planteædere og kan leve op til 40 år i fangenskab. Grevys zebraer er højere og tungere end deres Burchells modstykker: En Grevy sebra kan være så høj som 50 til 60 inches ved skulderen og veje mellem 770 og 990 lbs. Burchell er omkring 45 til 55 inches høje og vejer mellem 485 og 550 lbs. Bjerget zebra er bygget som et æsel og har en ekstra flap af hud på halsen. Alle zebraer striber danner en camouflage, der får dem til at virke længere væk eller svært at se på tider om dagen, hvor rovdyr er mest aktive.

Fælles adfærd

Burchell sebraer strejfer rundt i organiserede sociale grupper ledet af en hingst, der bryr sig om en lille gruppe hopper og deres føl. Mærerne forbliver sammen, selv efter at hingsten dør og erstattes af en anden. Mandere danner bindinger med andre hanner, og meget store grupper vil vandre sammen, ledet af de ældste kvinder, for at finde nye kilder til græs og vand. Grevys zebraer er i stedet ensomme og kræver territorium og parre med de kvinder, som de støder på inden for dette område.

Klik for at udvide hele teksten