Videnskab
 science >> Videnskab >  >> Natur

Zebra livscyklus

Zebraer er afrikanske hestearter kendt for deres hvide pels med sorte eller mørkebrune striber. Denne hestesort opretholder tæt socialt opførsel, da de er mere tilbøjelige til at overleve i naturen, hvis de er grupperet sammen. Graviditetsperioder og levetider for zebraer er forskellige blandt underarter. Ifølge Zoo Atlanta er de fire primære zebraarter, Cape Mountain, Hartmanns bjerg, sletter og Grevys zebraer.

Gestation

En af de længste drægtighedsperioder af zebraunderarter hører til Grevys zebra . Den gennemsnitlige Grevys svangerskabsperiode varierer fra 358 til 438 dage eller 12 til 14 måneder. Slægtszebraens svangerskabsperiode er ca. 360 til 396 dage eller 12-13 måneder. De fleste zebraer leverer enfødt, men har også været kendt for at producere tvillinger, ifølge University of California-San Diego. Imidlertid resulterer tvillingfødsel normalt kun i en af ​​de nyfødte, der overlever. Nyfødte zebraer er kendt som føl.

Social adfærd

En mandlig zebra, eller en hingst, er leder af alle zebraunderarter familiestrukturer. En gruppe hopper eller kvindelige zebraer ledsager hingsten. Gruppen af ​​kvinder er kendt som en harem, og en fælles harem har mellem to til fire hopper. Hingste erhverver hopper ved at bekæmpe andre hingste, når de er unge unge kvindelige zebraer er fyldstoffer. Hingstkampe er voldelige og omfatter sparking og bidning. Når et nyt fyld kommer ind i zebra-gruppen, kan der eksistere fjendskab mellem den nye kvindelige og de andre hopper. Hingstets ansvar er at finde græsarealer og vandhuller til harem.

Predation

Zebraer er plantelevende, hvilket betyder at de kun spiser vegetation. Imidlertid er disse heste målene for kødædende dyr, såsom leoparder, hyener og løver. For at undgå predation, bliver zebrorene svingende. Normalt vil to eller tre zebraer forblive vågen, mens de andre zebraer sover. Om dagen vil zebraer stå i en gruppe, og deres striber gør det svært for rovdyr at afgøre, hvilken zebra der skal jage. Bredden af ​​zebraens striber varierer mellem underarter. Ifølge San Diego Zoo har zebraer i det sydlige Afrika bredere striber end zebraer i det centrale Afrikas græsarealer.

Bevarelse

I naturen ligger en zebras naturlige levetid mellem 28 og 30 år, afhængigt af arten. Imidlertid er over 50 procent af føllene taget af rovdyr og to zebraarter, Grevy's og Cape Mountain, på udkanten af ​​udryddelsen. De primære årsager til disse zebras udryddelse er overjagt på pels, ødelæggelse af levesteder og tab af vandressourcer, ifølge International Union for Conservation of Nature's Red List. Flere organisationer, såsom Grevy's Zebra Trust og Darwin Zebra Conservation Project, øger bevidstheden for at sikre overlevelsen af ​​disse afrikanske heste.

Klik for at udvide hele teksten