Videnskab
 science >> Videnskab >  >> Natur

Er Narwhalen en truet art?

Narwhalens hvirvlede tusk kan have bidraget til legenden om den mytiske enhjørning, men det ægte kød-og-bloddyr er næppe mindre fantastisk. Denne usædvanlige tandhval beboer de polske hav i det arktiske hav og rejser i store grupper kaldet pods og sommetider dykning til bemærkelsesværdige dybder. Selv om det ikke er truet, anses narwalen for at være "nær truet" af Den Internationale Forening for Bevarelse af Naturen eller IUCN, som vurderer en artes udryddelsesrisiko.

Narwhal Basics

The ordet "narwhal" kommer fra det norske, hvilket betyder "lighval" - en henvisning til dyrets skyggefulde tone, der tyder på et druknet menneskes udseende. Narwhals tilhører en lille familie af tandhvaler, Monodontidae, det eneste andet medlem af den er tusk-mindre belugahvalen, også kaldet den hvide hval. Narwhals er groft sigarformede, med et stump hoved, et par små flippers og konvekse haleflukes. I stedet for en rygfinde har hvalerne en lavvandet højderyg, der løber langs halehalvdelen af ​​ryggen. Kun mændene har typisk en kram, selv om den sjældne kvindelige kan vokse en; Den modificerede tand kan overstige 3 meter (9,8 fod) og veje 10 kg. Tæller ikke hans tusk, en mandlig narwhal når ca. 5 meter lang og vejer 1600 kg, mens en kvinde er lidt mindre. En nyfødt kalv er specklet grå og en moden voksen er normalt mørkt flettet på hovedet, ryggen og halen; en gammel mand kan være stort set hvid.

Fordeling og adfærd

Narwhals befinder sig hovedsagelig i det arktiske hav og dets marginale hav over 65 grader nord for breddegrad, primært på Atlanterhavssiden. De bruger de canadiske højarkt og grønlands indløb, stræder og udgravninger stærkt - især Davis-stredet, Baffin Bay og Grønlandshavet - såvel som den russiske arktiske. Hvalerne vandrer årligt mellem vinterområdet under pakisen og isfrit, lavvandet sommerområde. De fodrer med blæksprutter, rejer og fisk som helleflynder og torsk, ofte dykker til store dybder - nogle gange 1.800 meter (4,500 fod) eller dybere - til foder. Formålet med skytten er ikke helt kendt, men dømmer fra den lejlighedsvise skurk, der observeres mellem mænd, hjælper det sandsynligvis med at etablere dominans og avlsrettigheder.

Naturlige rovdyr

Narwhals har få rovdyr, men de er blevet observeret at blive jaget af orcas eller morderhvaler. For eksempel i sommeren 2005 dræbte en pod of orcas mindst fire narwhals i Admiralty Inlet i Nunavut, og forskere observerede en række defensive og undgå strategier blandt narwhalgrupper i området. Isbjørne er blevet set dræbe og spise strandede narwhals i den canadiske arktiske. Andre potentielle rovdyr omfatter grønlandske hajer - sandsynligvis vigtigere som skræmmere af narwalkroppe end aktive jægere - og hvalrosser.

Trusler og status

IUCN bemærker, at mens titusinder af narwhals stadig beboer den nordlige halvkugle polar hav, dyrene er potentielt sårbare for menneskelige aktiviteter og tilhørende fænomener - begrundelsen for narwhalens "nær truede" status. I almindelighed kun opportunistisk taget af hvalfangere i fortiden har narwhals været længe jaget for subsistens i Canada og Grønland. Den mest bemærkelsesværdige og svære at forudsige trussel er klimaændringer: Ved at hæve temperaturen i de arktiske oceaner og nedbryde havsisen kan den globale opvarmning påvirke nervernes fødevareforsyning og levesteder, samt øge forstyrrende menneskefragt og naturressourceudvinding i hvalens rækkevidde . Nogle forskere spekulerer på, at nedsænkning af pakis kan resultere i øget brug af arktiske farvande ved kaskader, som dermed kan øge prædationen på narwhals.

Klik for at udvide hele teksten